سی تی اسکن چیست؟

سی تی اسکن در واقع به تصویربرداری مقطعی از قسمت‌های مختلف بدن به کمک اشعه ایکس اطلاق می گردد. در این نوع روش تصویربرداری امکان بررسی قسمت های داخلی بدن با کیفیت بسیار بالا برای پزشک فراهم می گردد.
سی تی اسکن کاربردهای زیادی دارد، اما به ویژه برای بررسی وضعیت افرادی که ممکن است آسیب های داخلی و یا شکستگی ناشی از تصادفات رانندگی یا انواع دیگر ضربه ها را داشته باشند، مناسب است. سی تی اسکن را می توان برای تشخیص مشکلات مربوط به اندام های داخلی و همچنین برای برنامه ریزی درمان پزشکی شامل جراحی یا پرتو درمانی استفاده کرد.

دلایل درخواست سی تی اسکن توسط پزشک

پزشک شما ممکن است سی تی اسکن را برای کمک به تشخیص در موارد زیر درخواست کند:

  • بررسی اختلالات عضلانی و استخوانی مانند تومورهای استخوانی و شکستگی ها
  • تعیین محل دقیق تومور، عفونت یا لخته خون
  • تشخیص بیماری هایی مانند سرطان، بیماری‌های قلبی، ریوی و توده‌های کبدی
  • تشخیص مشکلات کلیوی و تعیین محل و اندازه دقیق سنگ کلیه
  • پیگیری روند و اثربخشی برخی درمان‌ها مانند درمان سرطان و یا آسیب‌های داخلی و خونریزی داخلی 

تجربه انجام سی تی اسکن

  • جهت انجام سی تی اسکن شما به آرامی بر روی یک تخت دراز می کشید و در هنگام اسکن تخت حرکت می‌کند و سی تی اسکن شما انجام می شود.
  • در حالی که میز شما را به داخل اسکنر می برد، مولد اشعه ایکس به دور شما می چرخد. هر چرخش چندین تصویر از برش های نازک بدن شما تهیه می کند. درحین انجام اسکن شما صدایی شبیه به صدای باد را می‌شنوید.
  • یک کارشناس در یک اتاق جداگانه می تواند شما را ببیند و صدای شما را بشنود. شما می توانید از طریق میکروفون با کارشناس ارتباط برقرار کنید. ممکن است کارشناس از شما بخواهد که نفس خود را در زمان‌های خاصی حبس کنید تا از تار شدن تصاویر جلوگیری شود.

میزان اشعه دریافتی در سی تی اسکن

در طول یک سی تی اسکن، بیمار برای مدت کوتاهی در معرض اشعه ایکس قرار می گیرد. میزان اشعه دریافتی بیشتر از آن چیزی است که در طول یک عکسبرداری ساده دریافت می کنید زیرا سی تی اسکن اطلاعات دقیق تری را جمع آوری می کند. با این حال میزان پایین اشعه ایکس مورد استفاده در سی تی اسکن خطری برای بیمار ندارد، اگرچه در دوزهای بسیار بالاتر اشعه، ممکن است خطرات بالقوه ایی را برای بیماران ایجاد نماید که البته با توجه به اطلاعات ارزشمند تشخیصی که برای بیمار به همراه دارد کاملا قابل چشم پوشی می باشد.
در مرکز تابش این اطمینان را به شما می دهیم که سی تی اسکن مرکز تصویربرداری تابش یکی از پیشرفته ترین سی تی اسکن های موجود می باشد که با کمترین مقدار اشعه تصاویر با بالاترین کیفیت را فراهم می آورد.

سی تی اسکن با تزریق دارو

تزریق ماده ایجاد کننده حاجب برای برخی از سی تی اسکن ها مورد نیاز است تا به مشخص شدن بهتر بعضی نواحی داخلی بدن در تصاویر سی تی اسکن به پزشک کمک کند.
ممکن است مواد حاجب به چند طریق به شما داده شود:

  1. نوشیدن مواد حاجب: اگر مری یا معده شما در حال بررسی است، ممکن است از شما خواسته شود تا مایعی حاوی ماده حاجب که در خیلی مواقع آب معمولی است را بنوشید.
  2. تزریق مواد حاجب : مواد حاجب  از طریق رگ تزریق می شود و ممکن است در حین تزریق احساس گرما یا طعم فلزی در دهان خود داشته باشید که کاملا طبیعی است و جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد.

حساسیت به مواد حاجب در سی تی اسکن

واکنش و یا حساسیت به داروی سی تی اسکن به ندرت اتفاق می افتد و با توجه به اینکه بیشتر واکنش ها خفیف هستند و منجر به راش یا خارش می شوند، جای هیچ گونه نگرانی نمی‌باشد و به سرعت برطرف می‌گردند. البته در مواردی بسیار نادر، یک واکنش آلرژیک می تواند جدی و حتی تهدید کننده زندگی باشد. اگر تا به حال به مواد حاجب  واکنش نشان داده‌اید حتما قبل از انجام سی تی اسکن به واحد سی تی اسکن اطلاع دهید تا داروهای ضد حساسیت برای شما تجویز نمایند تا انجام سی تی اسکن با تزریق شما بدون خطر انجام شود.

انجام سی تی اسکن در بارداری

به طور معمول سی تی اسکن در دوران بارداری انجام نمی شود لذا اگر باردار هستید به پزشک خود اطلاع دهید تا پزشک‌تان در صورت امکان نوع دیگری از معاینه مانند سونوگرافی یا MRI را برای جلوگیری از قرار گرفتن کودک در معرض اشعه توصیه کند

سوال های پر تکرار