رادیولوژی چیست؟

 
رادیوگرافی ساده یا همان رادیولوژی، تصویر برداری از اندام‌های بدن به وسیله‌ی ‌اشعه‌ی ایکس می‌باشد. اشعه‌ی ایکس در برخی از بافت‌های بدن جذب می‌شود و از برخی دیگر از بافت ها عبور میکند. این تفاوت جذب، تصویر رادیوگرافی را ایجاد میکند. تصاویر رادیوگرافی در اکثر مواقع جهت بررسی استخوان ها، فضای مفصلی و برخی ضایعات درخواست می‌شود.
میزان اشعه‌ی رادیوگرافی ساده قابل قبول است و جز در مواد خاص مانند مادران باردار، ضرر ندارد.

انواع رادیولوژی

 

تصویر برداری ترانزیت کولون (CTT)

این پروسه‌ی تصویر برداری نحوه‌ی عملکرد روده‌ی بزرگ را نشان می‌دهد.
در این تصویر برداری بیمار کپسول‌های آماده شده را که حاوی میزان استاندارد ساچمه هستند از بخش رادیولوژی مرکز تصویربرداری پزشکی تابش دریافت می‌کند. سپس طی یک بازه‌ی ۵ روزه کپسول ها را طبق دستور مصرف می‌کند. در روز ششم بیمار جهت انجام عکسبرداری به مرکز تابش مراجعه کرده و تصویربرداری انجام می‌شود. با توجه به تعداد ساچمه‌های باقی مانده در روده‌ی بزرگ بیمار، درمورد سالم بودن و صحت عملکرد روده‌ی بزرگ‌ بیمار قضاوت می‌شود.

آمادگی‌های موردنیاز برای این نوع از رادیوگرافی را در صفحه آمادگی‌های رادیولوژی می‌توانید مشاهده کنید.

 

عکس رنگی کلیه (IVP)

عکس رنگی کلیه تصویر برداری از کلیه با کمک ماده حاجب است که شکل و عملکرد کلیه‌ها و لوله‌های حالب را نشان می‌دهد. این تصویربرداری عموماً برای افرادی که دچار مشکلات کلیوی مانند سنگ، نقص مادرزادی، تنگی حالب و غیره هستند درخواست می‌شود.
در این تصویر برداری ماده حاجب به بیمار تزریق می‌شود و طبق زمان استاندارد، عکسبرداری در زمان‌های مشخص انجام می‌شود و با توجه به میزان ترشح کلیه در ساعت های مختلف، عملکرد کلیه بررسی می‌شود.

آمادگی‌های موردنیاز برای این نوع از رادیوگرافی را در صفحه آمادگی‌های رادیولوژی می‌توانید مشاهده کنید.

 

عکس رنگی مری (Ba. Swallow)

رادیوگرافی بلع باریوم (Ba. Swallow) تصویر برداری از مری با کمک ماده حاجب است
روند کلی تصویر برداری به این صورت است که پودر سولفات باریوم توسط کارشناس با میزان متناسب آب مخلوط شده و مایعی با غلظتی شبیه به ماست چکیده به دست می آید. در حین انجام تصویربرداری، بیمار دهان خود را با محلول آماده شده پر کرده و در زمان لازم قورت میدهد و تصویر برداری انجام می‌شود. سولفات باریوم اشعه ایکس را به خود جذب می‌کند و باعث می‌شود لوله ی مری از ابتدای حلق تا ابتدای معده نمایان شود.
این تصویر برداری برای افرادی که دچار مشکلات بلع هستند درخواست می‌شود و به تشخیص مشکل بیمار کمک میکند.

موارد ممنوعیت
در افرادی که به دلیل ضربه، عمل جراحی، بیماری یا غیره احتمال پارگی لوله ی گوارش وجود دارد، بلع پودر باریوم ممنوع است و تصویر برداری از مری توسط مواد حاجب مایع و با دستگاه فلوروسکوپی انجام می‌شود.

آمادگی‌های موردنیاز برای این نوع از رادیوگرافی را در صفحه آمادگی‌های رادیولوژی می‌توانید مشاهده کنید.

عکس رنگی رحم (HSG)

عکس رنگی رحم (HSG) تصویربرداری از رحم و لوله ‌های رحمی با استفاده از داروی حاجب است. این عکس در اکثر مواقع برای اطلاع از وضعیت رحم و لوله های رحمی در درمان نازایی و یا حین چکاپ های قبل از بارداری،IVF و غیره انجام می‌شود.
این عکس روز ۳ الی ۱۲ قاعدگی انجام می‌شود. روند کلی انجام تصویر برداری به این صورت است که پس از انجام بی حسی، کارشناس رادیولوژی ابتدا اسپکولوم (وسیله ایی تلسکوپ مانند) را ابتدای واژن گذاشته، سپس ماده ی حاجب را به درون رحم تزریق می‌کند و رادیوگرافی انجام می‌شود. اسپکولوم وسیله ای پلاستیکی است که در معاینه‌ی زنان نیز استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که تزریق داروی حاجب بدون استفاده از سوزن انجام می‌شود.

آمادگی‌های موردنیاز برای این نوع از رادیوگرافی را در صفحه آمادگی‌های رادیولوژی می‌توانید مشاهده کنید.