مامو گرافی چیست؟
ماموگرافی یک روش تصویربرداری از بافت پستان و عضلهی زیر بغل است که برای غربالگری سرطان سینه یا تشخیص ضایعات موجود در بافت سینه به کار میرود. در این روش تصویربرداری، تمامی ضایعات موجود در بافت سینه و زیر بغل نمایان میشود.
چه کسانی باید ماموگرافی انجام دهند؟
به جهت غربالگری ، بهتر است بانوان بالای ۴۰ سال بهصورت سالیانه ماموگرافی انجام دهند. خانمهای دارای سابقهی خانوادگی (بهخصوص مادر و خواهر) حتما باید تحت نظر بوده و چکاپهای لازم را به صورت مرتب انجام دهند. ماموگرافی قبل از پروسههایی مانند IVF یا عمل زیبایی نیز انجام میشود.
آیا اشعهی ماموگرافی ضرر ندارد؟
درصورتیکه ماموگرافی بهصورت سالیانه انجام شود، اشعهی دریافتی بیمار قابل چشمپوشی است. بعلاوه دستگاه ماموگرافی مرکز تصویربرداری پزشکی تابش به گونهای طراحی شده که میزان اشعهی دریافتی بیمار را به حداقل ممکن میرساند.
چرا ماموگرافیمان را در مرکز تابش انجام دهیم؟
دستگاه ماموگرافی موجود در مرکز تصویر برداری پزشکی تابش، دستگاه میکرو دوز ساخت کمپانی فیلپیس از پیشرفتهترین دستگاههای ماموگرافی دیجیتال می باشد. این دستگاه کمترین دوز اشعه (از 18 تا 50 درصد) و بالاترین کیفیت تصاویر را در مقایسه با دیگر دستگاهها دارد. در نتیجه با انجام ماموگرافی در مرکز تصویربرداری پزشکی تابش، بیشترین اطمینان خاطر در خصوص تشخیص هرگونه ضایعات یا توده را خواهید داشت.
همچنین به منظور راحتی شما عزیزان، تصویربرداری ماموگرافی در مرکز تصویر برداری پزشکی تابش در سریعترین زمان ممکن انجام میشود.
سوال های پر تکرار
برای انجام ماموگرافی نیاز است بافت سینه تا حدودی فشرده شود. ممکن است در بعضی افراد که به دلیل کیست یا دیگر دلایل سینههای دردناک دارند انجام ماموگرافی کمی ناراحت کننده باشد.
برای باز کردن بافت نرم داخل پستان و نمایان کردن ضایعات احتمالی، لازم است بافت پستان به میزان کافی فشرده شود.
خیر، فشار وارده به میزانی است که فقط بافت داخلی پستان را مقداری باز میکند و برای ضایعات احتمالی موجود در پستان مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
بله امکان انجام ماموگرافی در دوران شیردهی وجود دارد. البته بهتر است قبل از انجام ماموگرافی شیردهی به نوزاد انجام شود و یا شیر دوشیده شود تا کیفیت تصاویر بالا برود.
کسانی که سن 40 سال به بالا را دارند و زنانی که افراد درجه یک آنها (یعنی مادر یا خواهرشان) مبتلا به سرطان باشند باید از ۳۵ سالگی ماموگرافی سالانه انجام دهند و همچنین برای انجام مجدد ماموگرافی حتما باید جواب ماموگرافی قبل را همراه داشته باشند.
خانمهایی که بافت پستان آنها فیبروکیستیک میباشد، احتمال درد در آنها بیشتر میباشد. بهتر است برای کاهش درد بعد از قاعدگی ماموگرافی انجام دهند.
به دلیل حساس بودن بافت پروتزی و امکان پاره شدن در هنگام ماموگرافی باید قبل از شروع آن از پاره نبودن پروتز مطمئن شد زیرا که به خاطر فشار در ماموگرافی امکان پخش سیلیکون و آب میباشد.
اشعه ایکس که در ماموگرافی انجام میشود نمیتواند به خوبی از میان پروتزهای سیلیکون و یا آب نمکی عبور کند تا بافت پستانی بالا و پایین پروتز را نشان دهد. این بدین معنی است که بخشی از آن که توسط پروتز پوشانده شده در ماموگرافی دیده نمیشود.
دستگاه مامو گرافی مرکز تابش فیلیپس میکرو دوز میباشد و به علت طراحی خاص آن بیمار اشعه کمتری دریافت میکند زیرا دریافت میزان بالای اشعه ایکس خود عامل ایجاد و تحریک توده و تومور پستان میباشد.
نکته قابل توجه این است که در گزارش تهیه شده اگر پزشک در عکس ماموگرافی بیمار مورد مشکوکی مثل توده مشاهده کند پزشک معالج بیمار را از این موضوع مطلع میسازد که آیا نیاز به نمونهبرداری دارد یا خیر.
گزارش حداکثر تا 24 ساعت بعد از انجام ماموگرافی در اختیار بیمار قرار میگیرد.