ام ار ای چیست؟

ام ار ای یا روش تصویربرداری با تشدید مغناطیس (Magnetic Resonance Imaging) یکی از روش‌های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. با استفاده از این روش می‌توان تصویر بافت‌های درونی بدن را دید و از آن طریق مشکلات و بیماری‌های اعضاء بدن را تشخیص داد.

دستگاه ام آر آی فیلیپس Ingenia CX موجود در مرکز تصویر برداری پزشکی تابش یکی از پیشرفته‌ترین دستگاه‌های ام آر آی 1/5 تسلا می‌باشد که توسط کمپانی فیلیپس تولید گردیده است. 

Philips Ingenia تنها دستگاه ام آر آی تمام دیجیتال در دنیاست که قابلیت تصویربرداری سریع، دقیق و با کیفیتی بسیار بالا از بخش‌های مختلف بدن را برخوردار است. 

این دستگاه یکنواخت‌ترین میدان مغناطیسی را در طول تونل خود دارد که باعث می‌شود تصویربرداری‌های اختصاصی مانند MR Angiography, Spectroscopy , Fat-suppression و همچنین سکانس‌های تخصصی مانند DWI , SWI , GRE و… با سرعت، دقت و کیفیتی چشمگیر انجام شود.
این دستگاه قابلیت انجام کلیه درخواست‌های تخصصی و فوق‌تخصصی برای کلیه اعضاء بدن با بالاترین کیفیت تصاویر را دارا می‌باشد.

ام ار ای در مرکز تابش چگونه انجام می‌شود؟
 

۱- قبل از انجام ام ار ای

  • قبل از انجام ام آر آی بسته به نوع خدمت درخواست‌شده توسط پزشک شما موارد خاصی را باید رعایت کنید که می‌بایست در صفحه آمادگی‌های ام آر آی آن را مطالعه کنید.
  • دستورات درباره خوردن و نوشیدن قبل از آزمون ام آر آی در موارد مختلف، متفاوت است. اگر خدمت ام آر آی شما بدون تزریق باشد نیاز به آمادگی خاصی ندارید و می‌توانید برنامه عادی روزمره‌تان را دنبال کرده و داروهای معمول‌تان را بخورید.
  • در مواردی که آزمون ام آر آی شما با تزریق می‌باشد می‌بایست آمادگی‌های لازم را در صفحه آمادگی‌های ام آر آی مطالعه کنید.
  • در موارد با تزریق سوالاتی در خصوص داشتن آلرژی – سابقه حساسیت دارویی و یا غذایی و مشکلات کلیوی و کبدی از شما پرسیده می‌شود که در پرسشنامه‌ای که در اختیار شما قرار داده می‌شود تکمیل می‌نمایید و به پذیرش قسمت ام آر آی اعلام می‌نمایید.
  • قبل از انجام ام آر آی از شما خواسته می‌شود که به رختکن‌های در نظر گرفته شده مراجعه و لباس یک‌بارمصرفی را که برای شما در نظر گرفته شده است به تن کنید.
 

۲- تجربه انجام ام ار ای

  • دستگاه ام آر آی شبیه یک تونل است که دو سر آن باز است. شما روی یک تخت دراز می‌کشید که به داخل تونل می‌رود. کارشناس به طور کامل بر شما نظارت دارد و می‌توانید با میکروفون با کارشناس صحبت کنید.
  • دستگاه ام آر آی یک میدان مغناطیسی قوی در اطراف شما ایجاد می‌کند و امواج رادیویی به سمت بدن شما هدایت می‌شود. شما میدان مغناطیسی یا امواج رادیویی را احساس نمی‌کنید و هیچ قسمت متحرکی در اطراف شما وجود ندارد.
  • در طول انجام ام آر آی، قسمت داخلی ام آر آی، صدای ضربه زدن و سایر صداهای تکراری را تولید می‌کند. شما می‌توانید قبل از ورود به داخل دستگاه ام آر آی، موزیک مورد علاقه خود را درخواست دهید تا در حین انجام ام آر آی از طریق هدفونی که در اختیار شما قرار داده می‌شود برای شما پخش شود.
  • در برخی موارد ماده حاجب (معمولاً گادولینیوم) از طریق یک آنژیوکت به ورید دست یا بازو تزریق می‌شود. مواد تزریقی ام آر آی کمک می‌کند تا جزئیات خاص واضح تر دیده شوند. گادولینیوم به ندرت باعث واکنش‌های آلرژیک می‌شود.
  • معاینه ام آر آی می‌تواند از 5 دقیقه تا بیش از یک ساعت طول بکشد. شما بایستی در حین انجام ام آر آی کاملا بی‌حرکت باشید زیرا حرکت می‌تواند تصاویر را ناواضح کند.
 

۳- نبایدهای ام ار ای

این وسایل نباید وارد به محدوده اتاق ام ار ای شوند:

  1. تلفن همراه، جواهرات، ساعت، کارت‌های اعتباری، سمعک که احتمال صدمه دیدن تمام این وسایل وجود دارد.
  2. سنجاق، سنجاق سر، زیپ‌های فلزی و وسایل فلزی مشابه؛ که می‌تواند تصاویر ام آر آی را از شکل طبیعی خارج کنند.
  3. دندان مصنوعی و پروتزهائی که قابل خارج کردن هستند.
  4. قلم و چاقوی جیبی و عینک
  5. تزئینات بدنی

اشخاصی که ایمپلنت‌هایی از نوع زیر دارند به هیچ عنوان نباید وارد اتاق ام آر آی شوند:

  1. شوک و انقباض دهنده قلبی داخلی (Defibrillator) یا ضربان ساز قلبی (Pacemake)
  2. ایمپلنت‌های گوش
  3. دندانه بعضی از انواع‌های کلیپس‌ مورد استفاده در آنوریسم‌های مغزی
  4. بعضی از انواع دریچه‌های قلبی مصنوعی
  5. پورت‌های دارویی تزریقی کاشته شده در بدن
  6. تحریک‌ کننده‌های عصبی کاشته شده
  • اگر دستگاه‌های پزشکی یا الکترونیکی در بدنتان وجود دارد باید به کارشناس ام ار ای اطلاع دهید زیرا ممکن است در تصویربرداری‌تان اشکال ایجاد نموده و یا موجب خطر شوند.
  • انجام یک رادیوگرافی قبل از انجام ام ار ای برای بیمارانی که احتمال می‌رود اشیاء فلزی در قسمت‌های مشخصی از بدنشان وجود داشته باشد ممکن است ضرورت داشته باشد.
  • رنگ‌های استفاده شده درخالکوبی‌ها که حاوی آهن هستند، ممکن است در طول انجام ام ار ای گرمایش آن بالا رود ولی این مشکل به ندرت اتفاق می‌افتد.
  • مواد پرکردنی دندان‌ها و ابروها معمولا به‌وسیله میدان مغناطیسی تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند ولی ممکن است در تصویربرداری از ناحیه صورت و مغز اشکال ایجاد کنند، بنابراین بهتر است کارشناس ام ار ای از وجود آن‌ها باخبر باشد.

سوال های پرتکرار